Агенцията за държавна финансова инспекция е открила пет нарушения  в

...
Агенцията за държавна финансова инспекция е открила пет нарушения  в
Коментари Харесай

Финансовата инспекция откри нарушения в търга за Южната дъга в София

Агенцията за държавна финансова ревизия е разкрила пет нарушавания  в договори за сектора от Софийския околовръстен път, прочут като Южната дъга. От излиза наяве, че са тествани три контракта. Проверката е почнала по постановление на Специализираната прокуратура.

Първият тестван контракт е за допълнителни строително-монтажни работи на Южната дъга. Той е на стойност 3 001 832 лв., а реализатор е ДЗЗД „ Главболгарстрой-Южна дъга “. Вторият инспектиран договор е за планиране и строителство на сектор от Софийския околовръстен път с обща дължина 6.08 км. Фирмата реализатор още веднъж е ГБС, а цената - 142 741 559 лв.. Третият контракт е за строителен контрол по контракта за строителство на Софийския околовръстен път, който е възложен на обединяване " СОПЮГ 2018 ", и е на стойност 1 856 808 лв..

Финансовата ревизия е открила общо пет нарушавания по време на инспекцията си. Три от тях са свързани с правилата на свободна конкуренция, при възлагане на публичните поръчки (чл. 2, алинея 2 от Закона за публичните поръчки).  Другото нарушаване е обвързвано с достъпа до документи и по-конкретно с публикуване на обявлението в " Официален вестник " на Европейския съюз (чл. 32, алинея 1, т. 1 от ЗОП). Последното нарушаване е обвързвано с правилника за ползва на закона.

Пуснат в употреба

Новият 6-километров сектор от Южната дъга на Софийския околовръстен път сред автомагистрала " Тракия " и ж.к. " Младост " бе разгласен за готов през октомври 2021 година. Тогава от АПИ се похвалиха, че построяването на обекта завършва предварително, защото по контракт това трябваше да стане до края на годината.

Разширението на съществуващия двулентов път в 6-лентов стартира през 2019 година, а инвестицията в обекта е 142.7 млн. лева с Данък добавена стойност. 

Новото трасе обезпечава бърза и сигурна връзка сред автомагистралите " Струма " и " Тракия ", като улеснява директния трафик от автомагистрала " Европа " (Калотина - София) и пътната връзка с граничните пунктове с Турция и Гърция.

Участъкът стартира при 35-ти километър, малко след края на пътния възел при пресичането на бул. " Цариградско шосе " и Софийския околовръстен път. Краят е при 41-ви километър, където приключва реконструираната през 2012 година права от Южната дъга. 

Както стана дума, реализатор на строителните действия е " ГБС-Инфраструктурно строителство " АД. Строителният контрол е на обединяване " СОП-Юг 2018 " с участници " Консултантска инженерна група " ООД, " Айси Консулентен Цивилтехникер " ООД, " Ипсилон консулт " ЕООД, " Пи Ес Консулт " ЕООД и " Тренкадис " ЕООД

Засега от Южната дъга на околовръстния път на София единственият сектор, който не е построен е сред бул. " България " и ж.к. " Люлин " при началото на автомагистрала " Струма ".

Какво свърши АДФИ в края на 2021 г. 

През последното тримесечие на 2021 година инспекторите на АДФИ са направили 103 финансови инспекции и инспекции. Инспекторите са проверили 1770 контракта, които са на обща стойност 1 627 957 831 лева През отчетния интервал са тествани 386 публични поръчки на обща стойност 529 040 079 лева В хода на инспекциите са установили 597 нарушавания и са формирани 212 акта за определяне на административно нарушаване.

Констатираните непроведени или безпричинно извършени публични поръчки са 9 и са в размер на 727 674 лв.. Установените нецелево разходвани средства са в размер на 435 665 лева, от които в хода на инспекциите са възобновени 330 068 лева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР